SÖK

Tips för dig med moget hår!

Du som är nyfiken på den här inlägget har antagligen haft grått hår ett tag och upplever att ditt hår inte riktigt känns sig som det brukar. Det är kanske svårt att sköta och du känner att dina vanliga hårrutiner inte alls fungerar. Det är nämligen så att att när håret mognar och blir grått, förändras hårets struktur och därmed sitt sätt att bete sig. Men misströsta inte, det finns hjälp. I det här inlägget kommer vi tipsa om hur du bäst vårdar och tar hand om ditt mogna hår. 

moget hår green heads giftfri hårvård

Varför känns moget hår annorlunda?
Hårets pigment (melanin) produceras i hårsäcken och ligger som ett rör i stråt. Melanin ger håret både färg och naturlig återfuktning. När melaninproduktionen slutar, vilket är genetiskt programmerat, så kan man likna hårstrået vid ett sugrör, det blir ihåligt och färglöst. Den naturliga återfuktningen i strået minskar och det tillsammans med att även hårbotten blir torrare med åren, gör att håret behöver mer hjälp utifrån än tidigare. Därför kräver ett moget hår en annan hårvårdsrutin än ett pigmenterat hår. Visste du att det bara finns vita hårstrån, det finns alltså inga grå. Övergången börjar med några få vita hår, när flera hårstrån förlorar sin färg får man en uppblandad/grå nyans och till slut blir de flesta helt vithåriga. Vid en andel av vita hårstrån på ca 30% brukar man känna större skillnad, att håret blir torrare och känns grövre eller mer sprött än tidigare. Men med rätt produkter och behandlingar så kan man få ett mer mjukt, glansigt och följsamt hår igen.  

 8 TIPS FÖR HUR DU BÄST TAR HAND OM DITT MOGNA HÅR

1. Mildare och mer återfuktande hårvårdsrutin
Håret behöver mer fett och fukt än vad det gjort tidigare. Kanske har man använt ett volymschampo för att få ett fylligare hår under alla år, men som nu när håret är torrare, bara gör att det blir frissigt och frasigt. Då behöver man byta till ett mildare och mer fuktgivande schampo och balsam. Ett riktigt bra tips är även att boosta sitt balsam med några droppar hårolja för extra vård då och då. 

2. Fyll på med återfuktning ofta
Att fylla på med extra återfuktning mellan tvättarna gör skillnad. Krama in en leave-in kräm i hårlängderna om de känns torra och frasiga på morgonen. Att krama i olja på kvällen som får verka över natten gör också susen. Ett annat tips är att ha en spraybalsam i handväskan, finns i reseförpackning här, perfekt att spray i under dagen. 

3. Känn in din hårbotten
Det är viktigt att du känner in din hårbotten, om den börjat bli torrare är det en signal för att du inte behöver tvätta ditt hår lika ofta som tidigare, vilket många ser som en stor fördel. 

4. Balsammetoden 
En metod som fungerar mycket bra på mogna hår är balsammetoden. Eftersom fett löser fett tvättar man helt enkelt håret endast med balsam. När man utesluter schampo (som alltid innehåller någon typ av mer eller mindre uttorkande och rengörande tensid) får håret behålla mer fukt och blir därmed mindre uttorkat. 

5. Boosta håret genom regelbunden genomborstning
För att stärka håret så kan man jobba med blodcirkulationen i hårbotten och då är vår borstteknik fantastisk. Den går ut på att man ger hårbotten en ordentlig massageomgång genom att man tar 100 borsttag per dag. När du borstar ditt hår och hårbotten sprids även det naturliga sebumet som produceras i talgkörteln ut i och återfuktar håret helt naturligt. Borstar man håret regelbundet kan det ge en jättefin effekt på tillväxten av håret också. Här kan du läsa mer om fördelarna med att borsta håret ordentligt.

6. Styla med minimal värme
Värmestyling är uttorkande och det är bra om du minskar användning av fön och värmestänger så mycket som möjligt. Med vår Hårhandduk Turban torkar håret extra fort efter tvätt och du behöver lägga mindre tid på framförallt själva torkdelen med tex en fön. Men eftersom moget hår har en tendens att bli lite spretigt är det dock många som vill forma in håret med värme och om du är en av dom, se till att använda en leave-in-produkt som även är både återfuktande och värmeskyddande. 

7. Detoxa håret för optimal lyster och glans
Med jämna mellanrum behöver håret detoxas från beläggningar för att på ett optimalt sätt ha möjlighet att ta in den vård du ger den i from av fukt och fett. Med vår Alg in treatment detoxas luftföroreningar, rester från stylingprodukter osv bort utan att hårets torkas ut och gör det möjligt att verkligen suga upp nyheter från andra vårdande produkter. Och dessutom från håret en klarare och ljusare färg när beläggningarna försvinner. 

8. Färga moget hår
Vi tycker att grått hår supersnyggt. Men om du av någon anledning vill färga håret ändå så väljer vi på Green Heads mellan två olika sätt att färga mogna hår på. Om du vill täcka grått hår till 100% använder vi någon av våra New Generationfärger, det är syntetiska men giftfria färger som ger ett glansigt och mjukt resultat. Om du vill ha ett ännu mer skonsamt och återfuktande alternativ så väljer vi växtfärg. Växtfärg täcker inte till 100% utan ger ett mer laserat intryck, vita strån blir alltså ljusare än de strån som fortfarande har eget pigment. Alla hårstrån får dock en ton av den nyans man vill färga in håret i. Växtfärg ger därför också ett något mer naturligt resultat och är perfekt även för dig som funderar på att låta ditt gråa hår växa ut, men vill göra det mer successivt. 

 

HÅRPRODUKTERNA SOM DITT MOGNA HÅR ÄLSKAR

Många av våra kunder undrar vilka produkter som passar grått hår, därför har vi listat några av våra favoriter här. De här produkterna täcker hela din hårrutin, från rengöring, till vård samt styling. Om du behöver något mer, fråga din frisör vad hen rekommenderar just till dig. 

- Återfuktande schampo och balsam (perfekt även för balsammetoden) från Kaliflower med björkextrakt.

- Hårhandduk turban för skonsam torkning från Green Heads

- Mjukgörande stylingkräm Lavender smooth balm från Less is More

- Mjukgörande och reparerande hårolja tex Ever oil från Reveri eller Oil In Fusion från Green Heads

- Detoxande Alg in Treatment från Green Heads 

- Bruns återfuktande hårmasker

- Täta hårborstar för borstmetoden från Tek