SÖK

How it started
Vi är Maria och Maria, och det är vi som äger och driver Green Heads. Vår gemensamma resa började redan 1991 när vi, som 16-åringar, började på frisörlinjen på gymnasiet med målet att jobba i en social och kreativ bransch, lite naiva men framförallt helt ovetandes som hur mycket giftiga kemikalier det finns på en traditionell salong. För Maria Cruseman blev frisörkarriären kort, bara några få år in i yrket tvingades hon sluta på grund av allergiska reaktioner mot en rad olika ämnen - konserveringsmedel, parfym, nickel etc. Hon fick snabbt byta bana och började så småningom att jobba som fotograf och Creative Director.

Under tiden arbetade Maria Hellström först som frisör i Sverige och åkte sedan över till USA och LA, där hon tillbringade några år. Det ena ledde till det andra, och en dag var hon tillbaka i Sverige och öppnade en salong på Ekerö. Färg är, som de flesta vet, en stor del av en frisörs vardag och kan också innehålla en hel del toxiska ämnen. Under den här tiden började det dyka upp många ekovänliga och ammoniakfria färgprodukter på marknaden, varav hon använde en, men insåg snabbt att den inte var så naturlig och hälsosam som den påstods vara. Bara för att en produkt produceras i en fabrik som drivs på solenergi, eller är förpackad i återvunnet papper, betyder det inte att den också är fri från ämnen som är skadliga för hälsa och miljö. När hon insåg vad färgen innehöll genom att noggrant gå igenom ingredienslistan bestämde hon sig; hon ville jobba renare än så om hon skulle fortsätta som frisör.

Certifiering Grön Salong 
Efter research hittade Maria H Grön Salong, en dansk certifiering för frisörsalonger som arbetar utan skadliga kemikalier. Certifieringen styrs av oberoende och uppdaterad forskning, och ett kriterium för att bli certifierad är att utesluta de ämnen som finns med på den offentliga förbudslistan. Det är ämnen som är allergiframkallande, hormonstörande och miljöskadliga (tex. vissa silikoner, konserveringsmedel, färgämnen som PPD/PTD mfl, och ämnen som avger formaldehyd eller microplaster). Certifieringen fungerar som en garanti för att både kunder och frisörer inte ska komma i kontakt med de mest problematiska ämnena inom frisörbranschen, för att förbättra frisörernas arbetsmiljö, miljön och kundernas hälsa, samtidigt som frisörerna fortfarande kan vara kreativa och utföra alla typer av behandlingar.

Green Heads 
Under processen när Maria H ställde om till att arbeta 100% grönt, öppnade hon vår första salong, Green Heads, i Birkastan. Där korsades våra vägar igen. Hon hade påbörjat något unikt och behövde hjälp med de erfarenheter Maria C hade samlat på sig längs vägen. Så under 2016 började vi samarbeta och insåg snabbt att vi båda brinner för grön hårvård. För oss var det självklart att börja bygga upp något som gör att fler kan ta del av en värld där man kan sköta sitt hår och vara kreativ med sitt utseende, men på ett sätt som inte är skadligt vare sig för hälsan eller miljön.

Utmanar en hel bransch
Idag har vi tre salonger i Stockholm, alla certifierade av Grön Salong. Vi har en webbshop med ett unikt utbud av gröna produkter från professionella varumärken. Utöver det har vi utvecklat Green Heads egna färgserie, Plants In Colour, som är baserad på växter, samt en vård- och stylingserie som är certifierad av Grön Salong och Peta. Två serier som säljs både till andra salonger som vill arbeta grönt och direkt till våra fantastiska kunder. Inom Green Heads är hela teamet dedikerat till att arbeta med kvalitet, inkludering och kreativitet. Vi brinner inte bara för vår verksamhet, utan vi vill utmana hela branschen och driva den mot en mer hälsosam och hållbar riktning

The solution
Vårt mission är att inspirera och peppa alla att vilja välja grön hårvård. Genom en innovativ kombination av giftfria och veganska ingredienser, med fokus på maximalt aktiva ämnen och resultatinriktad funktion, har vi tagit ett stort steg mot att förverkliga vår vision: en värld där all hårvård är grön hårvård. Vårt mål är att bidra till en mer hållbar värld där skönhet, hälsa och miljö är lika viktiga. Detta uppnår vi genom att göra det enklare för människor att göra medvetna val när det gäller sin hårvård, utan att tumma på resultatet.

Green Heads - Hair care with a mission