SÖK

Varför parfymfritt?

En doft är så mycket mer än bara en doft. Den triggar i gång minnen, tar fram känslor och kan påverka hur vi mår. Som konsumenter är vi väldigt doftstyrda, en attraktiv doft är ofta minst lika viktigt som produktens funktion när vi handlar. I vissa butiker sprutas det ut dofter som ska få oss att känna anknytning till varumärket. Att låta doften av kanelbullebak dofta i en butik ökar försäljningen då de flesta förknippar det med något härligt. Vissa butiker som säljer bakverk sprayar till och med ut kanelbulleparfym utanför butiken för att locka in förbipasserande kunder. 

I dag används parfymämnen i så mycket mer produkter än vad den först var tänkt för. Vi hittar parfym i i stort sett i alla våra dagliga kosmetiska produkter som duschkräm, deodorant, hårvård, bodylotion, smink, raklödder osv. Och det slutar inte där utan det finns även parfym i diskmedel, tvättmedel, rengöringsmedel osv. Parfym är ett ämne som alla utsätts för, mer eller mindre dagligen.

För många av oss är detta inte ett problem men för en del medför det besvär i form av allergier, andningsproblem och hudutslag. Vi har därför samlat ihop information om vilka problem parfym kan orsaka och ger tips om vad fördelarna blir med parfymfria produkter. Vi har också några råd på hur man kan hantera parfymer för att ändå kunna njuta av god doft.

VILKA ÄR FÖRDELARNA MED ATT ANVÄNDA PARFYMFRIA PRODUKTER?

Man undviker en torr och irriterad hårbotten:
Spontant tror man att de vita flagor som trillar ner på axlarna är mjäll men i de allra flesta fall så handlar det om torr hårbotten. Det finns flera orsaker till det men många gånger hjälper det om man övergår till parfymfri hårvård. Parfym innehåller en hel del alkohol vilket kan torka ut hud och hårbotten ordentligt.

Minskar risken för att utveckla hudallergi:
Parfymämnen är en av de vanligaste orsakerna till hudallergi och/eller kontakteksem. En parfymallergi är inget man föds med utan något man riskerar att utveckla när man utsätts för parfymämnen. Man minskar alltså risken för att utveckla parfymallergi om man undviker parfymerade produkter. Även om du har små barn bör du vara försiktig då immunförsvaret utvecklas relativt långsamt och risken för att utveckla allergi är större hos barn.

Man bidrar till en renare luft:

Ca 6 % av Sveriges befolkning lider idag av överkänslighet i andningsvägarna vid kontakt med parfym. Att leva med en doftallergi som sätter sig på andningen är många gånger mycket begränsande då parfym förekommer i de flesta offentliga miljöer. Det kan bli problem att delta på tex morgonmöten (där många är nyparfymerade ), åka kommunalt eller vistas i vissa sociala sammanhang. Så även om du inte själv är känslig mot parfym så gör du det lättare för folk i din omgivning att vistas i offentliga miljöer genom att välja parfymfritt.

Man undviker hormonstörande ämnen - i syntetiska parfymämnen tillsätts ofta ftalater för att förstärka eller förlänga det syntetiska parfym-ämnet. Dessa ämnen kan ha en hormonstörande effekt och kan skada bland annat sädesvätskan och därmed fortplantningsförmåga, öka risken för fostermissbildning och anses dessutom vara cancerogent. Många ftalater är i dag förbjudna inom EU men just i parfymer är de svårkontrollerade då de inte syns på ingrediensförteckningen, risken är att de ingår redan när producenten köper in parfym-ämnet.

OM MAN ÄNDÅ VILL ANVÄNDA PARFYM, HÄR KOMMER TIPS PÅ HUR:


- Undvik att ha “billiga” syntetiska parfymer i alla möjliga olika produkter som du har på dig utan välj istället doftfritt så mycket som möjligt när det gäller leave-on produkter och använd istället EN härligt väldoftande och kvalitativ parfym.

- Spruta parfymen framförallt på kläderna alternativt i hårlängderna för att undvika kontakt med huden.

- Välj hellre eteriska än syntetiska parfymer. Framförallt för att undvika de misstänkt hormonstörande ftalaterna i syntetiska dofter. De är dessutom flyktiga och ligger därför inte kvar i luften och irriterar omgivningen resten av dagen som syntetiska dofter riskerar att göra.

- Låt bli att använda parfymerade LEAVE ON-produkter (body lotion, deo, tvättmedel) som ligger kvar och irriterar huden längre och njut istället av dem i dina RINSE OFF produkter (duschkräm, schampo, balsam osv).

Bra att veta ...
En vanlig produkt innehåller mellan 10 och flera hundra parfymämnen och enligt EU kosmetikaförordning måste ALLA dofter, vare sig de är eteriska eller syntetiska skrivas ut på ingrediensförteckningen under samlingsnamnet perfume. För konsumenter är det omöjligt att veta om doftämnena är naturliga eller syntetiska (fabrikstillverkade). Det får man helt enkelt ta reda på genom att fråga tillverkaren. Efter ordet perfume deklareras sedan om produkten innehåller någon av de 26 mest allergena doftämnen, de måste redovisas separat och de vanligaste att hålla utkik efter för att kunna undvika är linalol, limonene eller geraniol.

Naturlig eller syntetisk doft, vad är skillnaden?
Ett doftämnes ursprung kan vara naturligt och kallas då eterisk och består ofta av koncentrerade oljor. Ett doftämne kan också vara syntetiskt vilket betyder är det är fabrikstillverkat av kemikalier. Ur allergisynpunkt spelar doftens ursprung ingen roll, både eteriska och syntetiska dofterna kan trigga allergier. Eteriska oljor är i regel mer allergena än syntetiska dofter men i gengäld är syntetiska parfymer ofta mer hormonstörande och kan orsaka astma bland annat.