Sök

SÖK

Scalp care för ett friskare och fylligare hår!

Ett vackert och glansigt hår börjar med en hälsosam hårbotten, men hur ska vi ta hand om hårbotten egentligen? Vi reder ut begreppen och ger tips på vilka produkter du kan använda för att vårda din hårbotten på bästa sätt.

scalp care hårbotten friskt hår

Att ta hand om sin hårbotten lite extra kan göra stor skillnad för hårets glans och styrka. Allt från massage till rätt schampo och leave-in produkter gör skillnader som att stimulerar blodcirkulationen vilket kan öka hårväxten, ge rätt tillväxtmiljö och skydda skalpen från orenheter och yttre påverkan. Hur din hårbotten år påverkas också inifrån, tex din kost, arvsanlag och stress kan påverka balansen i hårbotten. Har du problem med hårbotten så är du nog kanske redan medveten om vad som fungerar för dig och inte. Oftast krävs det att ett problem uppstår för att vi ska ge hårbotten den kärlek den verkligen behöver, men låt oss bryta trenden och hoppa på scalp care nu!

Här följer de begrepp och steg vi använder oss av när det kommer till skalpvård.

Exfoliera – Avlägsnar döda hudceller, stimulerar hårbottens naturliga förnyelse.

Massage - Tar bort smuts och stylingrester, stimulerar och väcker hårsäckarna.

Detoxa – Rengör tilltäppta hårsäckar på djupet från diverse beläggningar.

Vårda– Förse din hårbotten med snälla och återfuktande produkter.

Skydda – Leave-in, värmeskydd, olja etc för att smörja och skydda håret från yttre påverkan.

Exfoliera

Att exfoliera hårbotten tar bort döda hudceller och stimulerar hårbottens naturliga förnyelse. Det tar bort smuts som samlats och kan lindra klåda. Detta kan göras med en kur och/eller med hjälp av en borste utvecklad för skalpen.

 • So Eco Massaging Scalp Brushrengör och exfolierar skonsamt bort orenheter från din skalp. Ökar blodcirkulationen och levererar också syre och näring som hårsäckarna behöver för att maximera hårväxt. Massera med schampo i blött hår med cirkelrörelser några minuter, upprepa 2-3ggr varannan till var tredje vecka för bästa effekt.

Massage

Hårbottenmassage med borste eller för hand avlägsnar stylingrester och hjälper till att rengöra hårbotten mer noggrant. Massage ökar även blodcirkulationen vilket väcker hårsäckarna och kan leda till ett fylligare hår. Samtidigt lindrar massage spända muskler, reducerar stress och ökar nivåerna av oxytocin. Försök att massera din hårbotten några minuter varje dag.

Detoxa

Att detoxa hårbotten innebär att man ordentligt avlägsnar beläggningar som fetare stylingrester, oljor och även metaller från föroreningar som kan täppa till hårbotten. Detoxa ska inte göras för ofta eftersom det kan vara uttorkande för hårbotten, men ca 2 gånger i månaden är det viktigt att man verkligen tvättar igenom hårbotten.

 • Ett detoxshampo har ofta en starkare tvätt-tensid för att snabbt och enkelt rengöra håret. Bruns 04 är ett detoxschampo som rengör håret ordentligt. Tvätta 2ggr med schampot och kombinera med en scalp brush som exfolierar hårbotten för maximal effekt.
 • Du kan också få en detoxeffekt med ditt vanliga schampo genom att tvätta igenom håret flera gånger, minst 3. Första gången avlägsnar du ytligt smuts, och desto fler gånger du tvättar desto renare blir det, Även är här hjälper en scalp brush dig att exfoliera hårbotten.
 • Du kan också ta detoxen ett steg längre med en kur, Green Heads Alg In Treatmentinnehåller karragenalger som rensar hår och hårbotten från beläggningar och föroreningar samtidigt som den lugnar och balanserar med hjälp av lavendel. Upprepa detox var sjätte vecka.

Vårda

Hårbotten behöver vårdande produkter som återfuktar och tillför viktiga aminosyror. Att vårda hårbotten ska kännas smörjande, läkande och lindra klåda.

 • Green Heads Shampoo Bar Balance rengör håret på ett skonsamt sätt. Den innehåller nässla och baobabolja som både lugnar och stimulerar hårbotten för att motverka obalans och irritation. Den är också fri från parfym.
 • Bruns Växaserie är speciellt framtagen för hårbotten, näringsämnen från mungbönor och rödklövergroddar stimulerar hårsäcken, främjar hårets tillväxt och förebygger håravfall. Främjar en sund hårbotten och förbättrar fuktbalansen på djupet.

Skydda

När det kommer till att skydda din hårbotten så finns det Leave-in produkter som balanserar och reparerar. De stillar klåda och kan kännas mjukgörande för en spänd och torr hårbotten.

 • Reverie Cake är ett skyddande serum som appliceras ett par droppar på fingertopparna och masseras in i hårbotten i handdukstorkat hår. Serumet främjar en frisk hårbotten och verkar anti-aging för att förebygga håravfall samtidigt som den främjar hårväxten. En mix av åtta essentiella oljor och innehåller bl a stamceller från äpplen som stimulerar produktion av kollagen. Den också rosenvatten lugnar och återfuktar. 
 • Herbal Tonic är ett hårvatten från Less Is More som renar, fräschar upp och lugnar en irriterad hårbotten. Det innehåller björkextrakt som verkar förebyggande mot håravfall och uppkomsten av mjäll samt ringblomsextrakt som ger näring åt håret ända från roten, samtidigt som det lugnar hårbotten.

Bonustips

 1. Övertvätta inte ditt hår, det kan leda till en torr och kliande hårbotten. Hårbotten behöver få vila mellan tvättarna för att få i gång sitt naturlig sebum som smörjer hårbotten.
 2. Schamponera alltid hårbotten två ggr,Den första schamponeringen rengör håret från smuts och fett, Vid den andra schamponeringen kan schampots verksamma ämnen verka och du uppnår resultatet som schampot lovar. 
 3. Skölj ordentligt, det är viktigt att skölja ur schampo, hårkur och balsam så inga rester ligger kvar och irriterar hårbotten eller tynger ned eller gör håret fett.
 4. Tvätta håret med lagom varmt vatten, hett vatten torkar ut och kallt vatten gör det svårt att verkligen får hår och hårbotten ren. 
 5. Använd ett snällt torrschampo, som inte täpper till och stressar hårbotten utan tillåter den att fortsätta andas och producera talg.
 6. Undvik silikoner och hårvax som är svårt att tvätta ur,de kan täppa till och ”kväva” hårbotten, vilken nnär den är tilltäppt inte heller kan ta upp stärkande ingredienser från vårande produkter.
 7. Skippa uppsatt hår när det är vått, det gör att håret tar längre tid att torka och hårbotten är fuktig alldeles för länge, vilket kan skapa en oren miljö med irritation och svamp i hårbotten.
 8. Om du har tjockt hår, även om du inte vill föna hela av håret så se till att torka hårbotten så du inte går med den fuktigt för länge vilket skapar irritation.
 9. Kom igång, hårbotten tvättas - håret vårdas.Det är hårbotten som ska få det mesta av schampot och massagen, håret kommer rengöras när schampot sköljs ur. Balsam masseras framför allt in i längderna och hårbotten får sin del när balsamet sköljs ur.  

 

scalpmassage scalp massage scalp care hårbotten

Sammanfattning

Exfoliera hårbotten med en scalp brush varannan till var tredje vecka eller efter behov, det i kombination med en deoxande schamponering och/eller detoxkur rengöra din hårbotten från beläggningar och fett på djupet. Stimulera blodcirkulationen och öka ditt oxytocin genom att massera hårbotten med en massageborste några minuter per dag. Vårda hårbotten med återfuktande schampo, balsam, kur och leave-in speciellt anpassade för hårbotten. Ett fylligare hår startar i hårbotten.