SÖK

Hårkakor- klimatsmarta produkter för att tvätta håret

För några år sedan började shampokakor säljas på olika ställen som en populär trend, men nu vet vi att det är här för att stanna. Utbudet växer och det finns många varianter som är minst lika bra för håret som flytande schampo. 

green heads grön lycka bäst schampokaka hårvård

Tvätta håret med schampokakor och balsamkakor

Schampo- och balsamkakor är hårvård i fast form. Dom består framförallt av vårdande oljor och olika verksamma ämnen, men även milda tvätttensider vilka bidrar till ett rengörande härligt lödder. Idag finns det flera olika märken på marknaden och det märke vi på Green Heads har valt att arbeta med, och sälja, är Grön Lycka. Det är viktigt att man inte blandar ihop schampokakor med schampotvål, då den senare har ett högre ph-värde. Använder man en schampotvål krävs sursköl eller balsam, vilket alltså inte är nödvändigt om man tvättar håret med en schampokaka.

Våra schampo- och balsamkakor passar olika typer av hår, här kan du läsa mer om respektive kaka. Du hittar tillexempel schampo för fett hår, för fint hår, för känslig hårbotten - det finns något för alla enligt oss. 

Så här använder man schampokaka

Schampokakor fungerar precis som vanligt flytande schampo, men man applicerar det som en hårdtvål. Det vill säga man masserar/gnuggar den lätt mot håret och hårbotten. För att få upp ett rikligt och mjukt lödder blöter man först shampokakan och gnuggar den mellan händerna, sen drar man den över håret.

 1. Se till att blöta ned håret ordentligt.
 2. Massera sedan håret med schampokakan så att ett lödder bildas.
 3. När du har lödder i hela håret sköljer du ur, upprepa vid behov.
 4. Om du behöver balsam stryker du det över de blöta längderna.
 5. Låt verka någon extra minut om ditt hår behöver lite extra TLC, skölj noga

Balsamkakorna har också en 3 i 1 funktion, dom går att använda som balsamkaka, hårmask (låt verka längre) och leave-in produkt (stryk på handdukstorkat hår utan att skölja ur.  

4 riktigt bra saker med schampo- och balsamkakor ur miljösynpunkt

 • Dom är fria från vatten, dvs ett riktigt klimatsvart alternativ.
 • De är lätta att frakta och tar liten plats. 
 • Dom är väldigt dryga då de är fria från vatten och koncentrerade. 
 • Det är en zero waste-produkt, alltså produkter som inte lämnar efter förpackningsskräp i form av plastflaskor, kanon tycker vi. 
 • Schampokakor är fria från konserveringsmedel eftersom dom inte innehåller något vatten. 
 • De går inte att överdosera eller slösa med som en flytande produkt.

green heads grön lycka schampokakor bäst schampokaka

Det kan ta några gånger innan man får in rätta snittsen så ge inte upp, de flesta som testat är sålda efter ett par gånger :) Och kom ihåg att den måste ligga på ett tvålfat med avrinning för att torka ordentligt mellan användning. 

Det är viktigt att man inte blandar ihop shampokakor med shampotvål, då den senare har ett högre ph-värde. Använder man en schampotvål krävs sursköl eller balsam, vilket alltså inte är nödvändigt om man tvättar håret med en schampokaka.