SÖK

Stylingtips för 4 frisyrer

Stylingtips! 4 frisyrer att hämta inspiration ifrån.

Hur ska jag styla mitt hår? Är en av de vanligaste frågorna vi frisörer får. Även om du är van att styla ditt eget hår så ändras plötsligt hårkvalitén eller så byter du frisyr och behöver ta till nya metoder. Det är lätt att köra fast i “samma gamla vanliga”. Ibland behöver vi testa nya produkter och lära oss nya sätt att styla håret på. Här följer 4 stilsäkra stylingtips. 

När du ska styla ditt hår är det några generella råd som är viktiga att tänka på för att uppnå önskat resultat:

Tvätta håret ordentligt– Allt startar med en bra hårtvätt. Välj schampo och balsam efter dina behov. Tvätta håret två gånger med schampo för att få håret helt rent från stylingrester och fett. Använd endast balsam i toppar och längder så det inte tynger ner håret. Avsluta alltid med svalt vatten för att återförsluta hårstråna. Ett dåligt tvättat hår är svårt att styla.

Använd rätt hårborste– Ta rätt borste för ändamålet t ex en utredningsborste som inte sliter på håret, en rundborste med rätt storlek till föningen beroende på om du vill ha maximal volym eller mer form t ex lockar osv. En bredtandad kam är bra att reda ut lockar med.

Använd dina värmeverktyg på rätt sätt– Om du ska styla ditt hår med fön eller andra värmeverktyg så är det viktigt att använda ditt verktyg på rätt sätt. Använd en fön med värmereglering så den inte blir för varm men har bra blåst så den får jobbet gjort. Avsluta alltid med kall luft för att låsa formen. Du kan också behöva rätt munstycken till fönen, tex för att rikta blåst eller en diffuser för att ”lyfta” upp lockar. Detsamma gäller värmeverktyg som plattång och locktång, de ska helst inte vara varmare än 185 grader då håret kan brännas vid för hög värme och fel teknik.

Rätt produkter för ditt hår–För att få till riktigt snygga stylingen behövs stylingprodukter. Vid föning och användning av värmeverktyg behöver du skydda håret från värmen med ett värmeskydd, torra toppar och längder kan behöva leave-in och olja för att bli smidigare och återfuktade. Vill du ha glans tillsätt hårolja och vill du ha en matt finish så behövs produkter för det. Ta lagom mycket utifrån just ditt hårs behov, för mycket eller fel produkt kan göra håret tungt och se fett ut. Både gel och krämer kan framhäva lockar och ge stadga, men det är ditt hår som avgör vilken produkt som passar bäst för respektive styling. Man kan fråga sin frisör om råd här, men viktigt är också att pröva sig fram till vad man gillar och behöver.

Här har vi beskrivit hur vi stylar 4 olika frisyrer i 10 enkla steg.

Blow Dry

Denna blow dry har en lätt volm och mjuk böj i topparna. Det ger en klassisk och stilren look som passar både vardags och fest. Både hårfärg och klippning ser fräschare ut med en bra blow dry och vem gillar inte att få håret fönat så?
How to:

 1. Applicera 1-2 pump Leave-in Balm i längderna för skydd och priming.
 2. Borsta försiktigt ut håret med en utredningsborste.
 3. Spraya 3-4 ggr med Sea Salt Mist vid rötterna för root lift.
 4. Ta ca 2-3 pump Blow Out Gel i hela håret från rot till topp för stadga och värmeskydd.
 5. Föna håret 80-90% torrt utan borste.
 6. Sätt upp övre håret i en klämma eller med en sidensnodd, tänka att du ska fästa upp den delen som skulle varit innanför en krona.
 7. Föna sen passéer/delar av håret lika breda som rundborsten, ta hellre för lite än för mycket hår i varje del. Tips! Använd en stor rundborste om du vill ha rakt hår med volym. Ta en mindre rundborste för fastare lock.
 8. Föna igenom allt hår på undre delen, fokusera mest på längden och den form du vill ha i topparna: Rulla upp horisontellt och ut vertikalt för mer lock, eller rulla upp och ut horisontellt för rakt med liten böj i topparna.
 9. När du fönar håret i den övre del, ovan för kronlinjen lyfter du håret uppåt där du vill ha volym. Dra borsten rakt uppåt. Lägg sista krutet på luggen, rulla upp utåt och avsluta med kall luft. Obs! Rikta alltid munstycket diagonalt mot borsten i hårets riktning och inte rätt emot borsten då kan du bränna håret och ”ruggar” upp fjällskiktet!
 10. Låt håret svalna helt, borsta sedan försiktigt till den form du vill ha och avsluta med en passande hårspray för fixering.

Bouncy Curls

Naturliga lockar känns alltid rätt och har varit extra trendigt de senare åren. Vi har släppt plattången och låst in den i skåpet, platta ut naturliga lockar vill vi inte göra längre och de som inte har lockar naturligt kämpar för att få stylingen att se ut som naturliga lockar. Att styla naturliga lockar är en hel vetenskap och kan göras på flera olika sätt. Det viktiga är att inte tvinga dina lockar för mycket, hitta en eller två produkter som känns bra i ditt hår och prova dig fram hur mycket produkt som behövs. Testa olika tekniker, tvinna runt fingret, föna med diffuser, krama upp och självtorka osv. Här har vi gjort ett längre hår med bouncy lockar med fokus på definition i finishen.
How to:

 1. Applicera Leave- In Balm och red försiktigt ut ditt hår med en bredtandad kam.
 2. Applicera 2-3 pump Curl Cream beroende på vad du gillar.
 3. Torka försiktigt genom att krama håret med en mjuk handduk.
 4. Dela upp håret i 3 sektioner med hjälp av klämmor eller sidensnoddar. Topp, mellan och nacke.
 5. Ta ett pump Curl Cream och ett pump Hair Oil och mixa i händerna. Ta mer om det känns som att produkten försvinner från handen. Ha alltid produkt på handen.
 6. Tvinna fingerbreda passéer i riktning bakåt, börja framtill och jobba bakåt.
 7. Fortsätt genom alla tre sektionerna.
 8. Låt självtorka så mycket du har tid med.
 9. Ta på diffuser på din fön och torka håret genom att ”hovra” fönen över lockarna och håret, ha ej för stark blåst här.
 10. Låt håret svalna före du formar med extra Curl Cream och separerar lockarna.

 

Mjuka lockar

Stora mjuka lockar med textur har varit på tapeten ett tag. Det är ett perfekt sätt för att få fram form och stil på en uppklippt frisyr som mullet eller wolf cut. Det är en styling som ger extra attityd och är snyggt i alla lägen. Här har vi klippt en längre variant av mullet, men stylingen funkar även på en lätt uppklippt page.
How to:

 1. Applicera 1-2 pump Leave-in Balm i handdukstorkat hår
 2. Red ut försiktigt ur håret med en bredtandad kam.
 3. Spraya håret med 2-3 pump Sea Salt Mist för extra stadga
 4. Fördela ca 1 pump Curl Cream jämnt I hela håret.
 5. Dela upp håret i en övre och nedre sektion.
 6. Ta fingerbreda passér och tvinna, twista sedan ihop dom två och två. Fortsätt genom hela håret. Lägg passéerna på sidorna och i nacken neråt, men det på toppen av huvet lägger du framåt.
 7. Använd clips från By Barb för att forma luggen som som du vill.
 8. Låt håret lufttorka till ca 90% torrt.
 9. Föna håret därefter försiktigt med en diffuser mjukt mot huvudet. Lyft inte upp lockarna.
 10. Avsluta med 1-2 pump Texture Cream som du kramar igenom håret och formar lockarna för stadga och definition.

Wrap dry

Så till den minimalistiska stylingen som är perfekt för att framhäva en teknisk klippning som t ex bob. Wrap dry betyder att du fönar håret efter huvudets form i stället för att lyfta det för volym som i en blow dry. Du drar alltså håret i den riktning det ska falla efter klippningen och det ger en lättare och mer naturlig volym.
How to:

 1. Applicera 1-2 pump Leave-in Balm i handdukstorkade längder.
 2. Borsta försiktigt ut ditt hår.
 3. Applicera 1-2 pump Blow Out Gel från rot till topp. Ta hellre för lite än för mycket produkt, håret ska kännas lätt, smidigt men få lite stadga och värmeskydd.
 4. Föna håret 50% torrt utan borste.
 5. Dela bort sidorna och toppen med klämmor.
 6. Föna håret i nacken nedåt med borsten på ovansidan tills det är torrt. Forma in topparna med borste.
 7. Upprepa samma metod på sidorna som i nacken. Detta kan gå fort och behöver inte vara så noga.
 8. Håret på toppen drar du framåt med borsten samtidigt som du fönar, och till sist fönar du in topparna med hjälp av borsten. Avsluta med kall luft.
 9. Om du behöver, gå du över längder och eventuella toppar med plattång för att forma till det som spretar.  
 10. Avsluta med 1 pump Texture Cream och krama igenom håret lätt för att lyfta volym och forma in topparna och luggen.  

Sammanfattning

Alla hår är olika och alla stylingar kräver olika typer av förutsättningar. För att få till en bra styling så behöver du förbereda dig på ett bra sätt, ha rätt värmeverktyg, borstar samt ha produkter som passar just ditt hår. När du har det är det bara att börja träna och testa dig fram. När det kommer till värmeverktyg handlar det mycket om teknik, åt vilket håll fönar du håret för mest volym tex. Att bli specialist på sitt egna hår är fullt rimligt med en bra plan och rätt grejer. Lycka till med din styling.