SÖK

Växtfärga håret hemma med Plants In Colour

VÄXTFÄRG, THE BASICS!

Plants in Colour - Green Heads egen växtfärgsserie gör det roligare och enklare än någonsin att kliva in i den fantastiska världen av växtfärger. Med både mixade pigment och rena pigment möjliggör serien frihet och lekfullhet i skapandet oavsett om du är van växtfärgare eller nyfiken på att börja. Med sina naturliga ingredienser återfuktar Plants in Colour dessutom håret och ger det en underbar lyster och ett fantastiskt laserande färgdjup.

Plants In Colours färgkarta är uppdelad på:
8 Mixade pigments - 4 ljusa och 4 mörka
2 Pure pigments -Henna och Indigo
1 Strong pigments - Red
3 Plants In Gloss - 3 st i nyanserna Nude, Cognac och Mocca 

PLANTS IN COLOUR - FÄRGKARTA

Färgkarta Green Heads Plants In Colour Plants In Gloss


Några saker man behöver veta om växtfärg innan man sätter igång är:
Indigo, är ett blått pigment som vi använder framförallt för att mörka ned, dämpa koppriga toner och för att få fram bruna nyanser. Bleker man på ett brunt hår färgat med indigo i sedan tidigare blir håret ljust blågrönt. Ren Indigo och våra mörka mixtoner som innehåller en större del Indigo passar därför dig som anser dig vara brunett och inte vill eller brukar bleka ditt hår.  Våra ljusa växtfärgsmixer går däremot att bleka på och kan utan problem ljusas upp 2-3 steg.

Växtfärg ger ett laserat resultat, man kan jämföra det med vanlig målarfärg. Där växtfärg är som att måla med vattenfärg och syntetisk färg är mer som att måla med en täckande akrylfärg. Man kan få riktigt fina resultat även på grått hår. Istället för en heltäckande ”färg-hjälm” som det lätt blir med kemisk hårfärg, så ger Plants in Colour en fin laserande effekt som är levande och naturlig då hårets naturliga skiftningar skiner igenom. Det ger också en mjukare utväxt vilket gör att man kan vänta något längre mellan färgningarna. 

Om du tidigare färgat håret med "vanlig" kemisk färg och vill gå över till växtfärg så är det inga problem, men det kommer bli en process där "skarven" är mer eller mindre tydlig beroende på hur täckande din tidigare färg varit. 

Växtfärg kan inte ljusa upp hår utan man kan bara färga i samma eller i ett mörkare ljushetsläge än man redan har och därför påverkas resultat av hårets ursprungsläge. Nyansen påverkas bland annat även av andra faktorer som tillexempel hårets vitandel, kvalitet, och om ditt hår är tidigare är kemiskt behandlat etc. Med växtfärg  blir därför resultatet individuellt och unikt för varje person.

Växtpigmenten behöver några dagar på sig för att mogna innan färgprocessen kan anses helt klar, det kan ta upp till 2-3 dygn. Vissa bruna färger kan ge ett ett lätt grönt intryck precis när de är nygjorda, men det lägger sig efter några timmar i och med att färgen mognar.

Hur ska man tänka kring färgval:
Det är ditt utgångsläge, önskad färg och intensitet som avgör vad du kan göra och vilket färgval du ska göra. Vi rekommenderar att om man är ljus och ska växtfärga sitt hår hemma, så ska man hålla sig till våra ljusa färger. Om du vill gå från ljusblond till mörk behöver man bland annat förpigmentera håret och det är en process som görs bäst på salong av en professionell frisör och går som vi nämnt innan inte heller att reversa då man ej kan bleka på våra mörka toner. Är du däremot mörkhårig och vill få en annan nyans eller bli mörkare passar våra mörka toner perfekt. Våra ljus toner dock kommer inte göra någon märkbar skillnad på ett mörkt hår mer än att håret får lite glans och en återfuktande kur.  

Mixed pigments
Om du är ljusblond kan du använda alla våra ljusa färgmixer. Om du är mellanblond eller mörkblond kan du använda alla våra mixtoner. Om du är brunhårig så kan du använda alla våra mörka mixtoner (obs, dessa går ej att bleka på utan att få ett ljust blågrönt resultat). Om du är mellanblond med större del grått hår, då kan du använda alla mixtoner. 

Pure & Strong pigments
Är pigment som är väldigt starka i sin nyans och som använder för att spetsa till ett redan mixat pigment. Om man tex är mellanblond och väljer vår färgmix Warm brown men vill ha en lite kopprigare touch då kan man byta ut en del av det varmbruna pulvret mot Henna, Red ger istället en lite kallare röd ton och Indigo dämpar det varma och gör nyansen mer neutral. Men vi kan inte nog poängtera att just Indigo ska man vara väldigt försiktig med och bara välja om man är van med växtfärg och vet vad man håller på med. 

Plants In Treatment
Vi har också örter utan pigment, Plants In Treatment som är vår vårdande och återfuktande kur som vi även använder vid färgningar. Den använder vi för att späda ut mixtoner så de inte blir så intensiva/mörka/täckande. Om man tex tar en del Beige och en del Plants In Treatment så kan man få fram en väldigt snygg blond nyansering som går åt det sandiga hållet och kan vara jättefin på blekta slingor. 

Plants In Treatment är även perfekt att lägga på längder som bara behöver en återfuktande kur som ger extra glans medan man färgar en utväxt.

VÄXTFÄRG - HUR MAN GÅR TILL VÄGA.

Vad behöver man:
Ett mått eller en våg, en handvisp, uppvärmt vatten, pensel och plastpåse måste man ha. Handskar kan också vara bra att använda då växtfärg annars kan färga hud och naglar.Hur blandar man färgen:
 
Man blandar 1 del Plants In Colour med 3 delar vatten, uppvärmt till 75-grader, (obs, man ej varmt vatten från kran då det kan innehålla beläggningar från rören). Att väga upp pulvret är bäst då det kan bli för kompakt om man mäter i tex ett decilitermått. 100 g växtfärg är en bra riktlinje för ett normaltjockt och axellångt hår. 50 g växtfärg kan räcka till en utväxt. Om du väger din blanding för en helhårsfärgning så ska du alltså ta 100 g växtfärg och 300 g 75-gradigt vatten. För att färga en utväxt blir det istället 50 g växtfärg och 150 g 75-gradigt vatten. Blanda allt till en krämig yoghurtliknande konsistens med en visp och låt färgblandningen svalna till kroppstemperatur innan applicering. Använd all färg direkt. 

Applicerar växtfärgen med korstekniken
Applicera den varma färgen i nytvättat, handdukstorkat hår med korstekniken, vilket helt enkelt innebär att du delar upp håret med hjälp av ett kors.

Green Heads plants in colour växtfärg hårfärg

Den hjälper dig att applicera i hela håret så du inte missa något. Vid helhårsfärgning är det viktigt att du verkligen lägger färg på allt hår, medan vid en utväxtfärgning är det viktigt att du kommer ned i botten ordentligt, men inte målar ut på de sedan tidigare färgade längderna. Hår som färgats i flera lager kan bli mörkare, lätt matta och väldigt svåra att bleka på i och med att håret då är överpigmenterat. Med korstekniken delar du in håret i ett kors, från öra till öra och från panna till nacke, då har du fyra stora tårtbitar. Börja i mitten av korset, ta en 
passé på ca 2 cm och börja måla (hela håret eller bara utväxten), vik passéen mot mitten och ta nästa tills du arbetat dig genom varje tårtbit. Detta gäller om du har ett hår som är lika ljust fram som bak.

Om du har ett hår med stora vitandelar fram (är grått) och ska färga håret i en mörkare färg så ska du lägga på de ljusaste delarna först. Där behöver färgen verka längst för att täcka. Men om du har stora vitandelar fram (är grått eller blekt) och ska färga håret i en ljusare färg så gör du tvärtom. Då börjar du bak och avslutar fram då du bara vill att de ljusa delarna ska få en lättare nyansering.  

När du applicerat färg på de delar av håret som ska färgas, virar du en plastpåse över håret samt en hårhandduk över. Se till att påsen verkligen täcker hela håret och täpper till så att ingen luft kommer in, färgen behöver vara fuktig och varm hela tiden för ge ett optimalt och hållbart resultat. Plastpåsen skyddar även mot färgfläckar och handduken ser till att man håller färgen varm.  

växtfärg plants in colour hårfärg green heads greenheads

Verkningstid:
Verkningstiden varierar beroende på utgångsläge, önskat ljushetsläge och intensitet. För dig som ska färga en mörk färg bör färgen sitta mellan 60-90 min för att få ett permanent och täckande resultat. För dig som har ett ljust utgångsläge och ska lägga en ljus färg bör färgen sitta mellan 15-30 min. Om du är väldigt vithårig/blond och använder vår färgmix beige, så kan den gå åt det kopprigare hållet vid längre verkningstid. Vill man bara få en beige touche, räcker det med 5-10min, men det gäller alltså bara dig med väldigt ljust utgångsläge.  

Avsluta:
Skölj med ljummet vatten, massera ur färgen och avsluta med balsam. Undvik att tvätta håret inom 48 h för bäst färgresultat. 

Om du är osäker på vad du ska köpa för färg för ett visst resultat i vår webbshop, kontakta oss på kundservice@greenheads.se så hjälper vi dig. 

green heads växtfärg hårfärg plants in colour plants in gloss