Sök

SÖK

Slingor & Balayage

På Green Heads arbetar vi med två typer av uppljusning, dels använder vi traditionell blekning som är fri från ammoniak, ammoniumpersulfat och parfym, och dels använder vi en uppljusningslera som är helt naturlig. Uppljusningleran går att få i beiga och guldiga toner, medan vi med traditionell blekning även kan skapa kalla toner.

Balayage

Olika tekniker för slingor och uppljusning 

  • Balayage
  • Babylights
  • Pappersslingor
  • Ombre
  • Face-framing highlights

Balayage

Balayage är en hårfärgningsteknik som har blivit allt mer populär de senaste åren. Tekniken härstammar från Frankrike och ordet "balayage" betyder "svepning" på franska. Balayage är en teknik där hårfärg appliceras på håret för att skapa en gradvis övergång från en mörkare till en ljusare nyans, eller tvärtom. Istället för att färga hela håret från rötterna till topparna, appliceras färgen med en pensel i svepande rörelser, vilket ger en naturlig och mjuk övergång mellan färgerna. En stor fördel med balayage är att det ger en mer naturlig look, vilket gör att håret ser mer solkysst och glansigt ut. Tekniken är också mer skonsam för håret eftersom färgen inte appliceras direkt på hårbotten, vilket minskar risken för skador och uttorkning. Det finns också många olika sätt att applicera balayage på, beroende på hårlängd och textur. Till exempel kan en stylist frihandsmåla på slingorna eller så gör så använder man "foilayage" teknik, där de färgade partierna läggs mellan papper för att ge mer kontroll och precision. (Vi på Green Heads som är certifierade av Grön Salong använder papper istället för aluminiumfolie då det är bättre för miljön). En till fördel med balayage är att det är en mångsidig teknik som kan anpassas till olika färgpreferenser och stilar. Balayage kan användas för att skapa en subtil färgförändring eller för att skapa en dramatisk och kontrasterande look.

Babylights

Babylights är en hårfärgningsteknik som skapar en naturlig och lätt ljushet i håret. Babylights kan appliceras i hela håret eller bara på utvalda delar för att skapa dimension och djup. Tekniken passar särskilt bra för personer med ljusare hår, eftersom slingorna skapar en naturlig ljushet som kan förstärka den befintliga hårfärgen. Babylights är också ett bra alternativ för personer som vill ha en subtil förändring i hårfärgen, utan att det blir för dramatiskt eller märkbart. Babylights är en anpassningsbar teknik som kan användas för att skapa olika effekter beroende på den önskade stilen. Till exempel kan babylights användas för att skapa en solblekt effekt på håret, eller för att skapa dimension och djup i en bob eller lob-frisyr. En annan fördel med babylights är att de är relativt lätta att underhålla. Eftersom slingorna är tunna och subtila är utväxten mindre märkbar än med andra färgningstekniker, vilket gör att håret kan se fräscht och naturligt ut under en längre tid.

Pappersslingor

Pappersslingor är en populär teknik för att ljusa upp håret. Det innebär att de hårsektioner där vi applicerar uppljusning täcks av papper för att isolera och skydda det valda området av håret med blekmedel eller färg. Detta hjälper till att skapa en mer koncentrerad effekt och ger frisören mer kontroll över processen. Tekniken kan användas på olika sätt, beroende på den önskade effekten. Till exempel kan de användas för att skapa tunna, subtila slingor eller större, mer dramatiska slingor. En frisör kan också använda pappersslingor för att skapa en ombre-effekt, där håret gradvis går från en mörkare till en ljusare färg. Pappersslingor är vanligtvis lämpliga för personer med naturligt mörkt hår, eftersom blekmedlet behöver mer tid att bearbeta och kan behöva appliceras flera gånger för att uppnå den önskade effekten. Detta kan dock också innebära en längre behandlingstid och högre kostnad. En annan fördel med pappersslingor är att de kan vara mer precisa än andra tekniker som balayage eller babylights. Frisören kan arbeta med större precision på det område som ska färgas, vilket ger en jämnare och mer exakt färgresultat.

Ombre

Ombre är en hårfärgningsteknik där håret gradvis går från en mörkare nyans vid rötterna till en ljusare nyans vid topparna. Tekniken innebär att färgen appliceras på ett sådant sätt att det skapas en smidig övergång mellan färgerna. Det finns olika varianter av ombre, till exempel "reverse ombre" där färgen gradvis går från ljus vid rötterna till mörk vid topparna. Det finns också "sombre", som är en mer subtil variant av ombre med mjukare övergångar mellan färgerna. Ombre kan skapas med olika färgnyanser, men de vanligaste är att gå från mörkbrunt till karamell eller blond. För att skapa en ombre-effekt appliceras färgen vanligtvis på håret med frihandsteknik, utan att använda papper eller andra hjälpmedel. Färgen appliceras oftast på de undre delarna av håret, medan rötterna och topparna lämnas orörda eller färgas i en annan nyans. En fördel med ombre är att det är en relativt lågunderhållsfärgningsteknik eftersom rötterna inte behöver färgas regelbundet. Istället kan man låta håret växa ut naturligt och bara bättra på färgen när det behövs.

Face framing highlights / money piece 

Om du inte har hört termen money piece kanske du har hört talas om face framing highlights, som är exakt samma sak. Face framing highlights är en teknik för att fokusera på att framhäva ansiktet genom att lägga slingor runt hårfästet, ansiktets konturer och käklinjen. Det är en av de mest eftertraktade teknikerna inom hårfärgning och kan förbättra en persons utseende genom att ge mer definition, djup och rörelse till hårer. Face framing highlights kan anpassas efter personens specifika ansiktsform och hudton, för att säkerställa att färgen eller slingorna fungerar med personens naturliga drag och utseende. En annan fördel med tekniken är att det kan användas för att fräscha upp en frisyr utan att behöva göra en total förändring. Slingor runt ansiktet kan ge en fräschhet och nyans till håret utan att behöva göra en fullständig färgning.

Tips på hårprodukter för slingade och uppljusade hår

Det är viktigt att du tar hand om ditt hår hemma mellan frisörbesöken. Att använd hårprodukter som är vårdande hjäper dig att hålla hårfärgen fräsch länge. Gillar du kalla nyanser på slingorna? Då ska du använda silverprodukter, vi rekommenderar tex silvershampo och silverbalsam Blond skönhet från Bruns. Vi rekommenderar också att man regelbundet gör en djuprengörande detox för en lätt uppljusande effekt då beläggningar kan missfärga ljusa hår. Green Heads egna detoxande algkur, Alg In Treatment, passar perfekt då för att fräschar upp dina slingor. Kuren innehåller också aminosyror som bygger upp proteinet i håret och ger glans och en fyllig känsla, vilket är något blonderade hår ofta behöver lite extra av, du hittar Alg In Treatment här. När det kommer till stylingprodukter är värmeskydd viktigt, Oways Thermo-detangling Cloud både skyddar och ger glans. Om du vill ha fler tips på produkter som passar blonda hår så har vi samlat dom här!

Sammanfattning

Man kan alltså ljusa upp håret på flera sätt och de mest populära teknikerna vi använder är balayage, babylights, pappersslingor och face-framing. Oavsett teknik ger slingor ett dynamiskt och levande intryck och tillsammans arbetar din frisör fram den ton och still som passar dig. Uppljusning kan som sagt göras i flera steg, från en lätt solkysst varm ton till en kall och riktigt klar ton. Ibland lägger vi även nyansering på uppljusningen för att uppnå specifika toner. Utifrån konsultationen frisören gör tillsammans med dig bestäms den teknik och tillvägagångssätt som passar just dig, ditt hår och dina önskemål. Och glöm inte bort att du även måste ta hand om ditt hår hemma för ett fräscht och långvarig resultat.  Det är dock viktigt att notera att uppljusning av hår kräver skicklighet och erfarenhet för att utföra på rätt sätt. Boka därför alltid tid hos licensierad frisör som har kunskap om hur man slingar och blonderar på rätt sätt för att uppnå det bästa resultatet.