SÖK

Grön Salong

Att leva ett hållbart liv handlar inte bara om att äta ekologiskt eller återvinna, utan det handlar också om att ta hänsyn till vad vi utsätter vår kropp och miljö för. En viktig del av detta är att välja rätt salonger för våra skönhetsbehandlingar. En grön salong är ett utmärkt alternativ för dig som vill leva ett mer hållbart liv utan toxiska ämnen.Kriterier för certifieringen Grön Salong

Varje år certifierar vi våra salonger enligt Grön Salong som är en dansk certifiering vars mål är att undvika giftiga kemikaler i skönhetsbraschen. Kriterierna för att bli certifierad innebär dock mer än så och här är lista med några av de punkter vi måste uppfylla:

 • Produkter som används får ej innehåller ämnen från förbudsämneslistan
 • Green Heads är observant på ämnen som skapar allergier och överkänslighet
 • Vi låter aldrig blekning i kontakt med kundernas hårbotten
 • Salongsansvariga har genomgått Grön Salongs teorikurs 
 • Salongsansvarig håller personal ständigt informerad och går uppdateringskurs minst vartannat år
 • Green Heads frisörer har eller håller på att ta gesällbrev
 • Salongen använder endast mijlömärkta rengöringsmedel
 • Salongens elkonsumtion kommer från bra miljöval 
 • Allt som serveras på Green Heads kommer från ekologiska leverantörer
 • Vi packar produkter i påsar av papper vid försäljning
 • Salongen måste hantera återvinning enligt anvisningar och källsortera

En grön salong sätter, förutom skönhet, både hållbarhet och hälsa i fokus. Detta innebär att vi använder oss av så naturliga produkter som möjligt och som framförallt är fria från skadliga kemikalier. Vi använder också energieffektiv utrustning och återvinningsbara material för att minska deras koldioxidavtryck.

Fördelarna med att välja en grön salong är många. För det första kan du vara säker på att produkterna som används inte skadar din kropp eller miljön. Traditionella skönhetsprodukter kan innehålla skadliga kemikalier vilka kan vara farliga för din hälsa på lång sikt. Genom att välja en grön salong, minskar du den risken. 

För det andra känns det bra att vara med bidrar till en mer hållbar framtid. Genom att stödja grönare företag, hjälper du till att minska den negativa påverkan som traditionella skönhetssalonger har på miljön. Genom att välja en grön salong, visar du också att det finns en efterfrågan på mer hållbara alternativ, vilket i sin tur kan påverka fler företag att gå över till en mer hållbar verksamhet.

För det tredje, är en grön salong verkligen fokuserad på kundupplevelsen. Detta betyder att du kan förvänta dig mer personlig service och en härligt avkopplande atmosfär. Vår personal är mycket kunniga om de produkter vi använder och kan ge dig råd om vilka produkter som passar just ditt hår bäst.

Giftiga kemikalier

De gftigaste ämnena inom hårvård är oftast de som kallas för PPD (para-fenylenediamin) och ammoniak.

PPD används ofta i hårfärgningsprodukter som ger permanent hårfärg och kan orsaka allergiska reaktioner, hudirritationer och andra hälsoproblem. Ammoniak används ofta för att öppna upp hårstråna och göra det lättare för färgen att tränga in i håret, men kan också orsaka hudirritationer och skada håret på längre sikt.

Andra ämnen som kan vara skadliga i hårvårdsprodukter är till exempel sulfater, parabener och silikoner. Sulfater används ofta i schampo för att göra det löddrande, men kan torka ut håret och orsaka hudirritationer. Parabener används som konserveringsmedel och kan ha hormonstörande effekter. Silikoner används för att göra håret mjukt och glansigt, men kan täppa till hårsäckarna och göra att håret blir trött och livlöst på längre sikt.

De kemikalier som vi undviker är de som är allergiframkallande, hormonstörande och skadliga för miljön. De största bovarna när det kommer till de här ämnena hittar man oftast i hårfärger och några av dom är från toluene-2,5-diamine (PTD), P-phenylenediamine (PPD), resorcinol, ammoniak, parfym, silikoner, phtalater. Men de finns även i vanliga vårdande- och stylingprodukter. Om du vill läsa mer om de här ämnena kan påverka både oss och mijlön kan ni läsa mer här

Den enkla lösningen 

Det är viktigt att läsa på innehållsförteckningen när man väljer hårvårdsprodukter och undvika produkter som innehåller skadliga ämnen. Men om man inte kan alla ämnen så är den enklaste lösningen helt enkelt handla sina hårprodukter hos oss, antingen i samband med ett frisörbesök eller i vår webbshop. Vi garanterar att inga giftiga ämnen kommer förbi vår check. Alla våra produkter är så "rena" att du med gott samvete till och med kan använda dom i uteduschen på landet :) Vi har även sett till att märka upp våra produkter noga så du lätt ska kunna hitta både parfymfria och veganska alternativ. Här hittar du vår webshop. Lycka till med din gröna hårvårdsrutin och tack för att du är en del av lösningen!

Om du vill gå till en grön salong men inte har möjlighet att komma till oss i Stockholm finns det flera riktigt bra salonger i Skandinavien, här hittar ni en lista med alternativ

Intervju

Om du är nyfiken på att få veta mer om hur det är att driva och jobba på en grön salong så lyssna gärna på Frisörföretagarnas pod "Hair Talk" där vi fick frågor om vår certifiering Grön salong och om vad vårt mission är. Du hittar podden här.

green heads pratar certifiering grön salong i hair talk

Sammanfattning

En certifierad Grön salong ett utmärkt val för dig som vill ta hand om din kropp och miljö på ett hållbart sätt. Genom att välja en grön salong, kan du njuta av skönhetsbehandlingar som är skonsamma för både din kropp och miljö utan giftiga, hormonstörande och allergi-och sjukdomsframkallande ämnen. Detta kan göra en stor skillnad för din hälsa och vår planet.