SÖK

Så här skyddar du håret i solen!

Vi vet att många av er undrar om UV-strålningens skadliga effekter på håret och hur man bäst kan skydda det under solsemestern och sommarmånaderna. Därför har vi samlat all vår info här och delar med oss av våra bästa tips för att du ska kunna bevara ett friskt och starkt sommarhår.

green heads hårprodukter solskydd för hår uvskydd för hår
  • Är det farligt om håret skadas av solen?

  • Vilka solskydd är bäst för håret?

  • Hur påverkas färgat hår av solen?

  • Varför blir vitt hår gult av solen?

  • Vad gör man om håret skadats av solen?

  • Hur skyddar man hårbotten bäst?

Är det farligt om håret skadas av solen?

Solskadat hår utgör ingen fara för hälsan, till skillnad från solskadad hud. Dock kan UV-strålning från solen orsaka ordentligt slitage på håret. Solens UV-strålar och värme torkar ut hårstråna vilket resulterar i att håret kan kännas frissigt, sprött och tappa sin glans samtidigt som det bleks. Även om solblekt hår kan vara önskvärt för vissa, kan det vara mindre uppskattat av andra, som till exempel de som har färgat hår eller vill behålla sin färg så länge som möjligt. Genom att använda skyddande produkter kan du minska slitage på håret och hålla det så friskt som möjligt.

Vilka solskydd är bäst för håret?

Istället för att prata om SPF (sun protection factor) som är viktigt för huden, fokuserar vi på vårdande produkter som skyddar håret från de skador som UV-strålning kan orsaka. Det bästa är att ge håret så mycket fukt som möjligt. Leave-in-produkter med extra fukt, protein och oljor är bra eftersom de bland annat förhindrar att hårfibrerna torkar ut. Produkter med solskydd för håret finns i olika former, men tänk på att de som får sitta kvar i håret och inte sköljs ur oftast ger bäst skydd. Leave-in-lotions och håroljor är bra alternativ på produkter som lämnas kvar i håret. Även vanliga värmeskyddande hårpodukter skyddar mot den uttorkande värmen från solen. Håll också utkik efter produkter som är rika på antioxidanter(det finns tex i e-vitamin) då de skyddar håret mot fria radikaler som orsakas av UV-strålning.

Varför blir vitt hår gult av solen?

Vitt och ljust hår blir i sig inte gult av solen, men eftersom det är mer skört och poröst från början påverkas det ännu mer av solens värme och UV-strålning. Det leder till att föroreningar lättare fäster i den typen av hår, vilket skapar beläggningar som ger en gulaktig nyans i håret. I hår där det naturliga pigmentet finns kvar, som exempelvis "grått" eller mörkare nyanser, kan det naturliga färgämnet blekas något av solen till en varmare nyans, vilket också gör att håret uppfattas som gulaktigt.

Hur påverkas färgat hår av solen?

Solen har som sagt en blekande effekt på håret, vilket innebär att om du har färgat hår kan du märka att din hårfärg bleknar och tappar sin intensitet snabbare när den utsätts för solen. UV-strålningen bryter ner färgpigmenten i hårstråna, vilket kan resultera i att hårfärgen bleknar eller ändrar nyans. Till exempel, om du har färgat ditt hår brunt, kan det få en varmare och mer röd/orange ton från solens påverkan. Den uppljusande effekten beror också på att när håret blir torrare av sol och bad, blir hårstråets fjällskikt som ska skydda håret skörare och kan inte "hålla kvar" de tillsatta pigmenten. Detta gäller även blonda hår som nyanserats med en kallare ton, vilket kan få håret att kännas guldigare efter ett tag. 

Vad gör man om håret skadats av solen?

Om man inte skyddar håret och det uppstår skador som ger upphov till sköra, torra hår och matta hår med gula nyanser så är lösningen en detoxkur och silverprodukter. Man kan även göra en nyansering för att få en kallare nyans om så önskas. Att regelbundet göra inpackningar med återfuktning och protein är också bra när håret behöver återhämtning innan nästa frisörbesök är inbokat.

Hur skyddar man hårbotten bäst?

Även om många av våra hårprodukter har ett naturligt UV-skydd så är det inte tillräckligt för hårbotten. Den skyddar du bäst med vanlig SPF, speciellt i hårfästet och i benan. Hatt, scarf eller keps skyddar såklart allra bäst och det är alltid bra att vara extra försiktig om du är ute när solen är som starkast.

skyddande hårvård green heads solskydd värmeskydd

Sammanfattning

Det är inte farligt för håret att skadas av solen på samma sätt som det är för huden. Däremot blir håret väldigt slitet av sol, värme och bad. Genom att använda återfuktande oljor och leave-in-produkter kan man förebygga och skydda håret från att bli sprött och skadat, men även vanliga värmeskyddande hårpodukter ger ett bra skydd. För att få bästa möjliga skydd ska man helst använda en hatt, scarf eller keps, särskilt under de timmar då solen är som starkast. Glöm inte heller att skydda huden vid hårfästet och i benan med en solskyddsfaktor med högre SPF. Om håret har fått sig en ordentlig solkyss räddas det bäst med en ordentlig detoxkur plus återfuktande mask. Och ett besök hos din favoritfrisör kan också vara en bra idé! :)